Stiri - Angajatii Gradinitei Brandusa nu se spalau pe maini dupa ce mergeau la toaleta. Rezultatul: 29 de copii au ajuns la spital cu toxiinfectie

Intra acum pe site si afla ultimele stiri financiare


Angajatii Gradinitei Brandusa nu se spalau pe maini dupa ce mergeau la toaleta. Rezultatul: 29 de copii au ajuns la spital cu toxiinfectie

Cazul celor 29 de copii de la GrădiniÅ£a BrânduÅŸa din Capitală care au ajuns la spital cu toxiinfecÅ£ii alimentare grave a readus în discuÅ£ie o problemă mai veche: igiena precară a românilor ÅŸi faptul că spălatul pe mâini nu este o practică obiÅŸnuită nici măcar pentru angajaÅ£ii din bucătării.

Åži tocmai lipsa acestui exerciÅ£iu ar fi dus la îmbolnăvirea micuÅ£ilor care au ajuns în patru spitale din BucureÅŸti, susÅ£in specialiÅŸtii, după ce ancheta epidemiologică făcută de DirecÅ£ia de Sănătate Publică BucureÅŸti a scos la iveală bacteriile care s-au găsit în alimentele consumate de copii: E.coli ÅŸi enterobacterii, transmisibile pe care fecal-orală. Nici stafilocolul nu a lipsit, el fiind depistat pe mâinile unor angajaÅ£i care, de altfel, au fost daÅ£i afară de ÅŸefii instituÅ£iei de învăţământ preÅŸcolar.

„Dacă aÅŸa ceva se întâmpla într-o grădiniţă din vestul Europei, ar fi fost suspendată imediat activitatea acelei unităţi de învăţământ. Trebuia închisă pentru deratizare. Însă, întrebarea ar fi următoarea: Mai departe s-ar spăla angajaÅ£ii pe mâini? România are o mare problemă din acest punct de vedere. Nu suntem obiÅŸnuiÅ£i să ne spălăm pe mâini, nu avem acest exerciÅ£iu, dar când discutăm de personal care lucrează în zona de trasabilitate a produselor alimentare, spălatul pe mâini este obligatoriu. Controalele făcute constant, măcar o dată la trei săptămâni, ar duce măcar la o conÅŸtientizare a patronilor, a angajaÅ£ilor, a celor care răspund de astfel de unităţi”, a declarat, pentru „Adevărul”, Sorin Mierlea, preÅŸedintele AsociaÅ£iei NaÅ£ionale pentru ProtecÅ£ia Consumatorilor-InfoCons.

Ce reguli ar trebui să respecte angajaţii

Concret, DirecÅ£ia de Sănătate Publică BucureÅŸti a găsit, în urma anchetei epidemiologice, semne de toxiinfecÅ£ie alimentară. Măsurile dispuse de inspectori nu au fost foarte dure, arată medicii: cele două persoane responsabile cu respectarea normelor de igienă individuală în grădiniţă au fost amendate cu câte 1.800 de lei, trei angajaÅ£i depistaÅ£i cu stafilococ coagulazo-pozitiv au fost daÅ£i afară ÅŸi unitatea de învăţământ a fost dezinfectată.

„Sunt elemente de igienă elementară care în România nu se respectă. AngajaÅ£ii se duc la cursuri de igienă pentru că sunt obligaÅ£i, nu ÅŸtiu în ce măsură aplică ce învaţă acolo. Au de respectat lucruri simple: de la spălatul pe mâini, la feritul mâncării de muÅŸte ÅŸi păstrarea lanÅ£ului frigorific. Sunt reguli care nu sunt complicate. E.coli înseamnă contaminare cu materii fecale. Pe româneÅŸte, s-au dus la toaletă ÅŸi nu s-au spălat pe mâini”, a declarat ÅŸi medicul Corina Zugravu, specialist în igiena alimentaÅ£iei.

Citeste mai mult: adev.ro/pa44kw

Inseo - servicii seo

TOP