Stiri - Consiliul Fiscal: Cheltuielile sociale sunt prea mari. Trebuie luati bani din alta parte pentru pensii si salarii

Intra acum pe site si afla ultimele stiri financiare


Consiliul Fiscal: Cheltuielile sociale sunt prea mari. Trebuie luati bani din alta parte pentru pensii si salarii

Comentând datele prezentate în execuÅ£ia bugetului general consolidat, care cuprind ÅŸi cheltuielile cu salariile ÅŸi pensiile, IonuÅ£ Dumitru, preÅŸedintele Consiliului Fiscal, susÅ£ine că deficitul bugetar va sări de 3% din PIB dacă nu se aplică corecÅ£ii la rectificare.

„Mai la toate veniturile avem o subperformanţă, cu excepÅ£ia a două capitole, impozitul pe salarii ÅŸi venit, respectiv CAS. ExplicaÅ£ia este aceeaÅŸi, că avem o dinamică a salariilor mult mai rapidă decât dinamica luată în calcul la construcÅ£ia bugetară. La martie am avut, de exemplu, o creÅŸtere a salariilor în economie de peste 15%. La TVA avem un 1,1% creÅŸtere, faţă de un buget făcut cu o creÅŸtere de 14,5% pentru tot anul 2018, deci e o diferenţă mare între ce e bugetat ÅŸi execuÅ£ie. Pe ansamblu, la venituri suntem un pic sub ceea ce s-a bugetat ca rată anuală pentru 2018 pe execuÅ£ia la primele 4 luni”, a spus Dumitru, pentru HotNews.ro

El a reamintit că la cheltuieli creÅŸterea este de 21,5% la patru luni, faţă de aceeaÅŸi perioadă a anului trecut, comparativ cu un buget făcut cu 13,9% pentru tot anul. „Problema majoră a bugetului, în momentul de faţă, este partea cheltuieli care creÅŸte mult prea repede. Dacă se menÅ£ine actualul ritm de cheltuieli ÅŸi venituri, vom depăşi semnificativ deficitul de 3%, ceea ce înseamnă că la rectificările bugetare este nevoie de corecÅ£ii ÅŸi de realocări de resurse către cheltuielile sociale. Trebuie realocate miliarde de la alte capitole. De unde? Nu ÅŸtim. Nu văd ce corecÅ£ie s-ar mai putea produce la personal sau la asistenţă socială, sub obligatorii ÅŸi trebuie plătite. În bugetul de anul acesta nu sunt alocaÅ£i. Se vor lua banii din alte părÅ£i, ca anul trecut. Dacă ne uităm la ambele rectificări s-au luat bani de la investiÅ£ii ÅŸi s-au dat la salarii ÅŸi pensii. Problema este că acum nu mai avem spaÅ£iu de manevră atât de mare la investiÅ£ii că deja ele sunt la minime istorice ÅŸi mare parte sunt cheltuieli cu achiziÅ£ii militare”, a spus Dumitru.

România cheltuie mult mai mult decât îÅŸi permite

Ultima execuÅ£ie bugetară, publicată de Ministerul FinanÅ£elor vineri seară târziu (aÅŸa cum ne-a obiÅŸnuit deja), arată un deficit bugetar de 6,05 miliarde lei în perioada ianuarie – aprilie, faţă de un excedent de 1,36 miliarde lei în perioada similară a anului trecut.

Asta înseamnă că statul a cheltuit în primele patru luni din acest an cu 7,4 miliarde de lei mai mult decât la începutul anului 2017.

Din datele publicate lunar de Ministerul FinanÅ£elor Publice, reiese că acest deficit bugetar se accentuează în fiecare lună, de la aproape 2 miliarde lei în ianuarie (faţă de un excedent de 3 miliarde în ianuarie 2017), la 5,48 miliarde lei în lunile ianuarie ÅŸi februarie (faţă de un excedent de 397 milioane lei în ianuarie - februarie 2017), deficitul bugetar raportat pentru perioada ianuarie – martie fiind de 4,458 miliarde de lei (faţă de un excedent de 1,5 miliarde lei în ianuarie – martie 2017).

Aceste cheltuieli uriaÅŸe (deficitul din primele patru luni ale acestui an este de 0,65% din PIB) sunt generate de politicile fiscale aplicate în acest an, respectiv scăderea impozitului pe venit de la 16%, la 10%, coroborată cu creÅŸterea salariilor ÅŸi a pensiilor.

AÅŸa se face că, în primele patru luni din 2018, cheltuielile de personal sunt cu 20,4% mai mari faţă de aceeaÅŸi perioadă a anului precedent. O altă creÅŸtere semnificativă în cheltuielile statului o reprezintă cheltuielile cu dobânzile, care s-au majorat cu 56% faţă de primele 4 luni din 2017.

CreÅŸterea cheltuielilor cu dobânzile este determinată atât de creÅŸterea datoriei publice, cât ÅŸi de triplarea costului de finanÅ£are.

Citeste mai mult: adev.ro/p9hm30

Inseo - servicii seo

TOP