Stiri - Legea darii in plata are plafonul de 250.000 de euro constitutional

Intra acum pe site si afla ultimele stiri financiare


Legea darii in plata are plafonul de 250.000 de euro constitutional

 

Cererea debitorilor aflati in litigiu cu banca OTP Bank a fost respinsa de Curtea Constitutionala, deci articolul care prevede un plafon de 250.000 de euro este declarat constitutional.

 

Articolul cu pricina este articolul 4, alin. 1. lit. b contestat la Judecatoria Cluj-Napoca de catre anumiti debitori cum ca cuantumul de 250.000 de euro este neconstitutional. Acest articol pe langa cuantum mai impune si alte conditii cumulate cum ar fi: imprumutul sa fie mai mic de 250.000 de euro, suma calculata la cursul BNR din ziua incheierii contractului de credit, debitorii trebuie sa fie consumatori, creditul sa fie garantat cu imobil care are ca destinatie locuinta, iar titularul creditului sa nu fie condamnati pentru infractiune legat de creditul pentru care solicita darea in plata.

 

Pana la inceputul lunii septembrie 2017 bancile au primit aproximativ 7900 de notificari de dare in plata, potrivit BNR. Din aceste notificari bancile au contestat cam 69% din ele, deci aproximativ 5250 de notificari au fost contestate. Numarul notificarilor de dare in plata este in crestere, dar mai sunt si finantarile acordate de institutiile financiare nebancare, precum si creditele care au fost predate la diferiti recuperatori.

Inseo - promovare site-uri

Avantgarde Construct

TOP