Stiri - Licitatia pentru masinile de teren blindate usor ale MApN a fost anulata. Cateva semne de intrebare

Intra acum pe site si afla ultimele stiri financiare


Licitatia pentru masinile de teren blindate usor ale MApN a fost anulata. Cateva semne de intrebare

Licitaţia lansată de Romtehnica pentru cumpărarea a 286 de autoturisme de teren blindate de tip uşor pentru MApN, contract estimat la 367,4 milioane de lei, fără TVA, este anulată definitiv. Curtea de Apel Bucureşti a respins, ca nefondate, contestestaţiile formulate astfel că se menţine decizia Romtehnica de anulare a procedurii de atribuire a contractului pentru dotarea MApN cu blindate uşoare.

LicitaÅ£ia a ridicat o serie de semne de întrebare din punctul de vedere al companiilor participante. Concret, la licitaÅ£ie a participat iniÅ£ial ÅŸi o firmă care nu are legătură cu fabricarea blindatelor, Teamnet Engineering, una dintre firmele din grupul IT Teamnet (companie IT fondată de Sebastian Ghiţă).

Restul participanţilor au fost companii din Israel, SUA, Italia, Spania, Polonia şi nu numai: Asocierea Pro Optica (lider) şi Nurol Makina, Uroversa, Iveco Defence Vehicles SpA, Nimr Automotive LLC, Rădăcini Motors susţinută de Oshkosh Defense LLC, Israel Aerospace Industries LTD, Plasan Sasa Ltd, Elbit Systems Land and C41 LTD, asocierea Carmor Integrated Vehicle Solutions LTD & Starc4Sys, asocierea AMZ-Kutno SA-Telsec SRL şi asocierea Shladot Limited (lider) şi Wawrzaszek ISS Sploka z Organiczona Odpowidzialnoscia Sploka Komandytowa.

Înlocuitorul Humvee, neconform la BucureÅŸti

Interesant este că printre companiile care au la licitaÅ£ie la licitaÅ£ie s-a aflat ÅŸi Oshkosh Defense LLC. Oferta producătorului american a fost ÅŸi ea catalogată ca neconformă cu toate că în 2017 a câÅŸtigat o licitaÅ£ie similară deschisă de Departamentul american al Apărării (DoD). Este vorba de contractul pentru noile vehicule tactice uÅŸoare (Joint Light Tactical Vehicle - JLTV) care înlocuiesc mai vechile ÅŸi încercatele Humvee, care de-a lungul timpului în diversele teatre de operaÅ£ii au demonstrat că au multe puncte slabe. Cel mai important minus constatat de militari a fost blindajul total necorespunzător în cazul unor dispozitive explozive artizanale folosite tot mai des de talibani în Afganistan.

Citeste mai mult: adev.ro/pa430n

Inseo - servicii seo

TOP