Stiri - Scandalul legat de pilonul II de pensii afecteaza puternic si bursa de la Bucuresti

Intra acum pe site si afla ultimele stiri financiare


Scandalul legat de pilonul II de pensii afecteaza puternic si bursa de la Bucuresti

Valoarea tranzacÅ£iilor cu acÅ£iuni de pe segmentul principal al Bursei de Valori BucureÅŸti (BVB) a scăzut săptămâna trecută cu 16%, faţă de perioada precedentă, la 119,79 milioane de lei, pe fondul veÅŸtilor despre Pilonul II.

BVB a înregistrat scăderi încă de la începutul săptămânii, închizând ÅŸedinÅ£a de tranzacÅ£ionare de vineri în acelaÅŸi trend, înregistrând o scădere de 16% a tranzacÅ£iilor cu acÅ£iuni, informează Mediafax.

Vineri, indicele BET a înregistrat o scădere de -0,02%, indicele BET-TR s-a depreciat cu -0,01%, în timp ce BET-FI a coborât cu -0,16%, din cauza principalelor acÅ£iuni listate care au scăzut puternic, pe fondul scandalului privind Pilonul II de pensii.

Fondurile de pensii sunt principalul investitor instituÅ£ional din România, se arată într-un studiu al AsociaÅ£iei Pensiilor Administrate Privat din România (APAPR). Mai mult, Pilonul II deÅ£ine în prezent circa 7% din datoria publică a României, iar la BVB fondurile din acest pilon au o expunere de circa 1,9 miliarde de euro (20% din acÅ£iunile liber tranzacÅ£ionate), asigurând circa 15% din lichiditate.

Ultimele referiri din spaÅ£iul public la Pilonul II de pensii au stârnit o serie de controverse, pentru că neoficial s-a spus că acest sistem ori va fi „desfiinÅ£at”, ori ar urma să nu mai primească, de la Pilonul I, contribuÅ£iile de 3,75%. În plus, un proiect de lege publicat „din greÅŸeală” în „Programul legislativ al Guvernului” pentru acest an propune, pe lângă suspendarea pentru o jumătate de an a contribuÅ£iilor aferente pensiilor private, ÅŸi încasarea integrală a contribuÅ£iilor CAS de către bugetul de stat.

În acest document se arăta că Guvernul României vrea să suspende plata contribuÅ£iilor pentru pensiile administrate privat - Pilonul II - în perioada 1 iulie – 31 decembrie, bani care se vor duce în fondul pensiilor de stat (Pilonul 1). Totodată, proiectul viza o contribuÅ£ie fixă de 84 lei în primul an, care ar urma să crească anual până la 125 lei în cinci ani. Această contribuÅ£ie ar urma să fie dedusă din impozitul pe venit. În plus, proiectul prevede o contribuÅ£ie a angajatorului egală cu a angajatului ÅŸi dedusă din impozitul pe profit în funcÅ£ie de mărimea companiei - 50, 25 sau 10 angajaÅ£i.

Citeste mai mult: adev.ro/p9ftiq

Inseo - servicii seo

TOP